לקיחת משכנתא בצורה נכונה
מרבית משקי הבית בישראל, לרבות זוגות צעירים ומשפרי דיור, פונים בשלב זה או אחר לבנקים, ומגישים בקשה למשכנתא. מכיוון שלא לכולם יש תואר בכלכלה או במנהל עסקים ולא כולם שולטים בכל התהליך החשוב הזה ומודעים להשפעותיו הרבות למשך שנים קדימה, נציג להלן מדריך מקוצר ללקיחת משכנתא.
הדבר החשוב ביותר שכדאי לעשות כדי להבין על מה בצעם מדובר הוא לעשות שיעורי בית. באמצעות האינטרנט ניתן למצוא מידע על כל המושגים החשובים ולבצע גם חישובים שונים באמצעות מחשבוני משכנתא. תוך כדי התהליך כדאי לשים דגש על מונחים כגון: • ריבית המשכנתא – יש סוגים שונים של ריביות כגון ריבית קבועה, משתנה, צמודה לפריים, צמודה למדד ועוד. • לוח סילוקין – האופן שעל פיו נקבע ההחזר החודשי. ניתן לבחור בין לוח סילוקין מסוג "שפיצר" או לחילופין לוח מסוג "קרן שווה". • תמהיל – זהו מונח מרכזי מאוד שמשמעותו היא שילוב של סוגים שונים של הלוואות כחלק מהמשכנתא. דבר זה, שנראה מסובך בתחילה, נועד לאפשר לכל אחד להקטין סיכונים שנובעים משינויים כגון עליה בריבית הפריים, שינויים בדולר ועוד. • תחנות יציאה – יש משכנתאות עם אפשרות לתחנות יציאה לאורך השנים. בין היתר ניתן לבחור תחנות יציאה בכל תקופה קצרה כגון שנה או שנתיים ויש אפשרות לתחנות בכל ארבע או חמש שנים ואף יותר. פירעון בתחנה יהיה פטור מקנסות יציאה.
למרות שמשכנתא היא מוצר פיננסי ולא תמיד מאוד מוחשי, חשוב לעשות סקר שוק והשוואת מחירים. את השוואת המחירים ניתן לבצע בתחילה באמצעות האינטרנט אבל בסופו של יום יהיה צריך לגשת לבנקים השונים ולהתדיין עם הפקידים. מי שלא יבצע סקר שוק מתאים עשוי לגלות שהוא משלם הרבה מאוד כסף לחינם, למשך הרבה מאוד שנים קדימה. אפשר גם להתייעץ אפשרות טובה להתמודד עם נושא המשכנתא הוא להיעזר ביועצים מוסמכים. יועצים אלה יכולים לסייע לא רק במתן יעוץ אלא גם בליווי מול הבנקים השונים. יש בהם כאלה שלוקחים חלק פעיל במשא ומתן ואף שמצליחים להשיג תנאים מיוחדים, שאף לקוח בודד לא יוכל להשיג עבור עצמו.